Overwaarde van de woning delen na een scheiding

Ons huis heeft overwaarde

 

Wanneer een woning meer waard is dan er hypotheek op rust betekent het dat er overwaarde is. Nadat de hypotheekschuld afgelost wordt blijft er geld over. Wanneer de hypotheekschuld hoger is dan de waarde dan is er een onderwaarde. Bij een verkoop moet er geld meegenomen worden. Er blijft een restschuld over.
Wanneer je gaat scheiden is echt belangrijk om hier rekening mee te houden. Wanneer beide partners
 U moet hier rekening mee houden wanneer u gaat scheiden. Als beide partners eigenaar zijn van het huis, moet de over- of onderwaarde onderling worden verdeeld. Ook als het huis niet wordt verkocht omdat één van de partners er blijft wonen, moet de over- of onderwaarde op het moment van scheiden worden gedeeld. De partner die in de woning blijft, moet de ander dan dus uitkopen (bij overwaarde) of de vertrekkende partner moet meedelen in de onderwaarde van de woning op dat moment.

 

Wie is de eigenaar van het huis?

 

 

Wanneer men onder huwelijkse voorwaarden is getrouwd is vooraf al afgesproken van wie de woning is. Wanneer het koophuis op naam van één van beiden staat blijft dit ook het geval. Het huis hoeft niet verdeeld te worden, het is simpelweg van de persoon op wiens naam het staat. Wanneer men onder gemeenschap van goederen getrouwd is het belangrijk om te kijken wie waar recht op heeft. Voorheen was het simpelweg het 50/50 delen van de bezittingen en schulden. Tegenwoordig ligt het wat genuanceerder. De verdeling van de gemeenschap hangt wel af van de omvang van de gemeenschap (is men getrouwd voor of na 2018? Voor 2018 valt voorhuwelijks vermogen in de gemeenschap, ook de huwelijkse voorwaarden kunnen de omvang van de gemeenschap beperken of uitbreiden). Het is belangrijk om ook wanneer men in gemeenschap van goederen is getrouwd of samenwoont te controleren wat wie toebehoort.

 

De ander uitkopen?

 

Wanneer er een overwaarde is en één van de twee in het huis wil blijven wonen kan de ander uitgekocht worden. De waarde van de woning wordt bepaald en het verschil tussen de waarde en de hypotheek moet afgerekend worden. Tenminste de helft van de overwaarde. De achterblijvende persoon zal dit aan de vertrekkende persoon moeten betalen of verrekenen. Wij kunnen je hierbij helpen.

 

Wanneer dit niet mogelijk is, is het beter om de woning te verkopen om allebei een nieuwe start te maken. Mocht er geen overwaarde zijn, maar een restschuld dan moeten beiden hier hun deel van voldoen. Tenminste wanneer men onder gemeenschap van goederen getrouwd is.

Vragen? Wij helpen je graag!

Gebruik ons formulier.
    Wanneer kunnen we het beste contact met je opnemen? Bellen in de ochtendBellen in de middagBellen in de avondGraag contact per email
    Voorkeur eerste contact met (maak jouw keuze hieronder):
    Interesse in contact met (svp aanvinken): MakelaarAdvocaatMediatorScheidingscoachFinancieel/Hypotheek Advies