Wat moeten we allemaal regelen?

Checklist scheiden / uit elkaar gaan

 

Wanneer je gaat scheiden is het goed om te weten wat je allemaal moet regelen. Laten we de belangrijkste punten benoemen.

 

Kijk wat er al is vastgelegd

 

Het is goed om te kijken wat er allemaal al wettelijk is geregeld. Bij de rijksoverheid kun je veel informatie krijgen welke wetten de verschillende zaken regelen als je uit elkaar gaat. Lees ook het huwelijkscontract of het samenlevingscontract.

 

Partneralimentatie

 

Wanneer je gaat scheiden of uit elkaar gaat heeft de ex-partner of jij soms recht op alimentatie. Het gaat hier om partneralimentatie. Het komt vaak omdat de ene partij meer geld verdiend dan de nader en deze het erg moeilijk krijgt.

 

Het pensioen

 

Wanneer je getrouwd was onder gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap had, dan kun je aanspraak maken op de helft van het pensioen van de ander (en andersom). Het is belangrijk om de scheiding binnen twee jaar na het scheiden aan het pensioenfonds door te geven. Ook is het belangrijk om te weten wanneer u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. De gemeenschap alles bij helfte verdelen is niet standaard meer. Het hangt af van de omvang van de gemeenschap (is men getrouwd voor of na 2018? Voor 2018 valt voorhuwelijks vermogen in de gemeenschap, ook de huwelijkse voorwaarden kunnen de omvang van de gemeenschap beperken of uitbreiden). Het is goed om dit na te laten kijken door onze specialisten.

 

De gezamenlijke woning

 

Heb je een gehuurde woning? Zeg de huur op tijd op of geef door aan de huurbaas, dat één van jullie twee blijft wonen. Bij een koophuis is het ook belangrijk dat duidelijk is wie er blijft wonen of het verkocht wordt. Zorg dat de persoon die de woning verlaat niet meer aansprakelijk is voor de hypotheek. Ga een gesprek aan met een hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bekijken.

 

De belastingdienst

 

Geef ook hier de verschillende veranderingen door. Kijk ook hoe het fiscale partnerschap gunstig verdeeld kan worden tot na of net na de scheiding. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe goed je met elkaar overweg kunt.

 

Toeslagen?

 

Het is goed om te kijken of je ook recht hebt op toeslagen. Bereken het online of bel de Belastingdienst.

 

Maak een nieuwe begroting

 

Kijk ook naar hoe je leven er financieel uit ziet na de scheiding. Maak een overzicht met inkomsten en uitgaven.

 

De verzekeringen

 

Het is belangrijk om de verzekeringen goed af te sluiten. Stop met gezamenlijke verzekeringen en sluit de verzekeringen voor jezelf aan.

 

Verdeel alle bezittingen en schulden

 

Maak goede afspraken over wie wat krijg en wie wat moet betalen.

 

Leg alles vast

 

Leg je afspraken vast in het echtscheidingsconvenant.

 

 

Kinderen

 

Leg alles rondom de kinderen goed vast.

Vragen? Wij helpen je graag!

Gebruik ons formulier.
    Wanneer kunnen we het beste contact met je opnemen? Bellen in de ochtendBellen in de middagBellen in de avondGraag contact per email
    Voorkeur eerste contact met (maak jouw keuze hieronder):
    Interesse in contact met (svp aanvinken): MakelaarAdvocaatMediatorScheidingscoachFinancieel/Hypotheek Advies