Wat zijn mijn rechten bij echtscheiding ten aanzien van erfenissen?

Schenkingen en erfenis niet meer delen na de scheiding met de ex-echtgenoot

 

Wanneer je een erfenis of schieding ontvangt dan zou je deze normaal gesproken met je partner delen. De erfenis of schenking komt automatisch in de gemeenschap van goederen. Het is in 2018 veranderd. Het is zo dat een schenking of erfenis aan het individu toekomt als het huwelijk na 1 januari 2018 is voltrokken. In 2018 is het nieuwe huwelijksvermogensrecht ingegaan. Hierdoor zijn er een paar veranderingen.

 

Wat is er anders?

 

Voor huwelijken van voor 2018 zijn er een paar verandering. Het nieuwe recht laat erfenissen en schenkingen binnen de gemeenschap van goederen vallen. Het betekent dat het geld of de zaken gedeeeld worden. Bij huwelijken na 1 januari 2018 is het anders. Hier wordt de partner automatisch uitgesloten om recht te hebben op schenkingen of een erfenis. Het is een grote verandering.

 

Enkele tips

 

 

Laten we nog een paar tips delen.

Kijk of je voor of na 1 januari getrouwd bent als je iemand een schenking wilt doen of een testament maakt.

 

Voor 1 januari 2018 in het huwelijksbootje gestapt? Wil je dat de partner niets krijgt? Neem dan een uitsluitingsclausule op. Ook kun j ehet bij de schenking melden.

 

Is het huwelijk na 1 januari 2018 aangegaan? Wil je dat de parnter meedeeld in de erfenis of schenking? Zorg dan voor een insluitingsclausule.

 

Denk ook na of je dit nog zo wilt bij een scheiding.

Vragen? Wij helpen je graag!

Gebruik ons formulier.
    Wanneer kunnen we het beste contact met je opnemen? Bellen in de ochtendBellen in de middagBellen in de avondGraag contact per email
    Voorkeur eerste contact met (maak jouw keuze hieronder):
    Interesse in contact met (svp aanvinken): MakelaarAdvocaatMediatorScheidingscoachFinancieel/Hypotheek Advies