Wel geld, maar weinig inkomen na scheiding en wel moeten wonen

Financieel ook rondkomen na het scheiden?

Het kan soms moeilijk zijn om rond te komen na de scheiding. Het kan eigenlijk niet anders dan dat je financiele situatie anders wordt na de scheiding. Hoeveel inkomen is er nodig voor je om rond te komen? Waar moet je rekening mee houden?
Iedere situatie is anders. Het is goed om persoonlijk je nieuwe situatie in kaart te krijgen. Er zijn verschillende rekenmodellen van het Nibud welke snel inzicht geven.

Rondkomen met minder geld?

De uitgaven stijgen vaak door een scheiding. Ook zijn er onverwachte kosten welke je normaal nooit hebt. Een huis opnieuw inrichten, de alimentatie betalen en mogelijk ook de borg van een nieuwe huurwoning of de investering in een aankoopmakelaar. Het is goed om te kijken of je meer kunt werken en zo meer geld kunt verdienen. Ook is het goed om te kijken of de toeslagen veranderen of je er nu wel recht op hebt. Ook zou je van auto kunnen wisselen en een andere auto kopen met een minder hoge verzekeringspremie en belastingkosten.

 

 

Draagkracht 

 

In sommige gevallen heb je recht op alimentatie. Het kan gaan om kinderalimentatie of partneralimentatie. De kinderalimentatie heeft altijd voorrang boven de partneralimentatie en is vaak verplicht. Wanneer een mediator een berekening maakt wordt er rekening gehouden met:

 

De behoefte

 

Het is niet redelijk om een torenhoge alimentatie te eisen. De kinderalimentatie wordt altijd door een rechter getoets. Er wordt dan gekeken welke behoefte er is. Wanneer jij en je partner het niet eens worden over de partneralimentatie dan zal de rechter deze vaststellen volgens een tabel. Het inkomen van net voor de scheiding is dan bepalend. De kinderalimentatie is trouwens tot de 21e verjaardag.

 

De draagkracht

 

Ook word er naar de draagkracht gekeken. De alimentatieplichtige zal nooit meer moeten betalen dan hij of zij kan. Ook niet om specifieke levensstandaarden te kunnen behouden gebeurt dit niet. De ontvanger zal ook zo snel als mogelijk moeten zorgen dat men zonder alimentatie kan rondkomen.

 

De hypotheek overnemen

Vaak is de woning van jullie beiden. De vertrekkende partner kan ook de volledige eigenaar zijn. Hoe het ook is, vaak moet je de ander uitkopen als je in het huis wilt blijven wonen. De vertrekkende partner heeft ook recht op het deel van de overwaarde op de woning. Het is belangrijk om te kijken of de blijvende persoon de hypotheek kan overnemen.

 

Extra toeslagen en extra heffingskortingen

 

Kijk altijd of de toeslagen veranderen na de scheiding. De zorgtoeslag kan hoger zijn, de huurtoeslag kan veranderen of nu van toepassing zijn. Ook heffingskortingen en andere tegemoetkomingen voor school tellen mee.

 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

 

Vaak is men bang om te scheiden omdat het nu financieel ook al niet zo goed gaat. Tijdens het huwelijk moeten mensen soms al de eindjes aan elkaar knopen. Wat als ze gaan scheiden? Wordt het dan erge?  Er zijn verschillende regelingen om tegemoetkomingen te krijgen voor rechtsbijstand. Je betaalt dan wel de kosten van de advocaat of mediator, maar niet alle andere kosten die de overheid normaal in rekening brengt. Natuurlijk gelden hier regels voor. Informeer naar je persoonlijke mogelijkheden bij ons.

 

Vragen? Wij helpen je graag!

Gebruik ons formulier.
    Wanneer kunnen we het beste contact met je opnemen? Bellen in de ochtendBellen in de middagBellen in de avondGraag contact per email
    Voorkeur eerste contact met (maak jouw keuze hieronder):
    Interesse in contact met (svp aanvinken): MakelaarAdvocaatMediatorScheidingscoachFinancieel/Hypotheek Advies