Kinderen en scheiden

Scheiden en de kinderen

Wanneer jullie kinderen hebben en gaan scheiden is het belangrijk om alles goed voor hun te regelen. Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben dan moet er een ouderschapsplan komen. Hierin staan alle afspraken over de opvoeding en de zorg voor de kinderen. Daarnaast zijn ook zaken als de kinderalimentatie belangrijk en hoe je het de kinderen gaat vertellen. Hieronder lees je meer over de belangrijkste zaken.

De kinderen vertellen over de scheiding? Hoe?

Het moeilijkste rondom de scheiding is vaak om het aan de kinderen te vertellen. Hier kun je erg tegenop zien. Wat is het juiste moment om het, het kind te vertellen? Wat is de reden van de scheiding? Is het afhankelijk van de leeftijd hoe het verteld wordt? Er zijn een paar handvatten waar gebruik van gemaakt kan worden. Het is wel belangrijk om je eigen saus hier overheen te doen.

Het ouderschapsplan

Wanneer de kinderen nog geen 18 jaar zijn is het belangrijk om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden de afspraken vastgelegd over de opvoeding, de zorg, de omgangsregeling en ook de kinderalimentatie. Het is belangrijk om samen te zorgen voor de toekomst van de kinderen. Het ouderschapsplan zorgt voor rust en ook helderheid over de zorg voor de kinderen.

kinderen en scheiden

Kinderalimentatie

Als jullie gaan scheiden dan is het belangrijk om goede afspraken te maken voor de kinderen. De kinderalimentatie kan hier ook een onderdeel van uit maken. Hoe hoog is de alimentatie? Wie betaalt welk bedrag? Het is belangrijk om hier snel helderheid in te krijgen.

Kiezen voor een omgangsregeling of co-ouderschap

Iedere ouder heeft na de scheiding recht om om te gaan met zijn of haar kinderen. Er zijn verschillende soorten omgangsregelingen. Ook kun je kiezen voor c0-ouderschap. Hierbij is er een gelijke verdeling voor de zorg en het opvoeden van de kinderen.

Wat is een kindverklaring?

Wanneer jullie gaan scheiden en de kinderen zijn 12 tot en met 18 jaar oud dan wordt er door de kinderen een kindverklaring naar de rechter gestuurd. In de kindverklaring vertellen ze wat hun van de scheiding en omgangsregeling vinden. De rechter wil de kinderen op die manier bij de scheiding betrekken. Het is een wettelijk verplicht onderdeel bij de scheiding.

Een moeizame scheiding en de impact op de kinderen

Wanneer je gaat scheiden heeft dit natuurlijk een impact op de kinderen. Bij scheiden zijn veel emoties betrokken, ook voor de kinderen. Het is belangrijk om alles zo goed mogelijk te regelen om de schade zo beperkt mogelijk te houden. Bij een moeizame scheiding is er natuurlijk meer onenigheid en ruzie. De kinderen merken dit ook. Hoe ga je hier goed mee om? Zonder dat de kinderen hier hun leven lang mee blijven worstelen?

Vragen?

We begrijpen goed dat er veel vragen zijn. Iedere situatie is anders en iedereen vindt andere zaken belangrijk. Daarom bieden wij graag de mogelijkheid om via ons contactformulier jouw vragen in te sturen. Maak er gerust gebruik van.
    Wanneer kunnen we het beste contact met je opnemen? Bellen in de ochtendBellen in de middagBellen in de avondGraag contact per email
    Voorkeur eerste contact met (maak jouw keuze hieronder):
    Interesse in contact met (svp aanvinken): MakelaarAdvocaatMediatorScheidingscoachFinancieel/Hypotheek Advies